TEEN HAUDUTUS JA VALMISTUS

Teen haudutus

Teen haudutus voi vaikuttaa aluksi vaikealta, mutta tässä on tiettyjä perusperiaatteita joilla pääset alkuun. Tarkkojen haudutusaikojen, lämpötilojen ja parametrien seuraamisen sijaan tärkeintä teen haudutuksessa on kuitenkin teen kuunteleminen ja hauteen arvioiminen itse. Kun oppii tuntemaan millä tapaa saa tietystä teestä parempaa pystyy oppimaan paremmaksi ja paremmaksi hauduttajaksi… Jos katsoo tiukkaan haudutusaikoja tai muita ohjeita ei pääse kehittymään.

Suosittelen antamaan teehetkelle aikaa, tilaa ja keskittymistä niin saat haudutettua parempaa teetä varmasti.

Tällä sivulla on perusteiden perusteet teen haudutuksesta ja tässä keskitytään yksinkertaisuuteen ja käytännöllisyyteen. Jos syvempi oppiminen kiinnostaa suosittelemme tutustumaan vanhoihin Global Tea Hutin numeroihin heidän nettisivuilla tai heidän youtube-kanavaan.

Haudutustapamme ja suhteemme teehen kokonaisvaltaisena hyvinvoinnin työkaluna esiteltiin meille Global Tea Hutin toimesta ja GTH yhteisöstä. Mutta kukaan meistä ei ole GTH tradition jäsen. Me Suvanteena jaamme saman lähestymistavan teehen ja sen jakamiseen, mutta henkilökohtaiset teepolkumme ovat erilaiset.

Lehtiä kulhossa

Tämä on yksinkertaisin teen juontitapa, joten se on täydellinen tapa aloittaa teestä oppiminen ja saada/pitää yhteys teen essenssiin. Juodaksesi teetä tällä tapaa tarvitset vain kuumaa vettä, kulhoja ja hyvää teetä, joten se on myös halvin tapa juoda teetä(ei tarvitse hankkia teevälineitä).

Tykkään paljon tästä haudutustavasta, koska tässä ei tarvitse keskittyä niin paljon haudutusteknisiin asioihin(haudutusaika jne). Silloin on helpompi keskittyä teen maistamiseen, suutuntumaan, tuoksuun ja vaikutuksiin.

Kulhoteetä juomalla pääsee käsiksi teen syvimpään olemukseen, jos sille antaa vain aikaa, tilaa ja keskittymistä. Itse aloitin teepolkuni gong-fu teellä ja luulin olevani hyvä teen hauduttaja ja tietäväni paljon teestä. Sitten join yhden kesän pääosin kulhoteetä ja tajusin kuinka väärässä olin ollutkaan… Tämän jälkeen alkoi oikea oppiminen ja kehittyminen. Kiitos tästä herätyksestä Villelle ja Global Tea Hutille.

Lehtiä kulhossa sopii parhaiten isolehtisille teelaaduille(nuoret sheng pu’erit, punaiset teet jne.). Yleensä shou pu’ereja tai muita tiukkaan puristettuja teelaatuja on huono hauduttaa tällä tapaa, koska vesi jäähtyy kulhossa nopeasti verrattuna teepannuun.

Sopivimmat teet tällä tapaa ovat: Vihreä tee, Musta tee, Nuorehkot irtolehtiset sheng pu’erit

Voit kokeilla myös: Oolong, Valkoinen tee

 

Haudutustapa lyhykäisyydessään

1) Lämmitä ja/tai huuhtele kulho vedellä
2) Laita lehdet kulhoon
3) Kaada kuumaa vettä kulhoon
4) Nauti tee
5) Palaa kohtaan kolme.…

Keitetty tee

Keitetty tee on melko tuntematon käsite länsimaissa ja ensi kertaa kun kuulin tästä olin ymmälläni. Kuitenkin testattuani sitä tälle löytyy hyvin käyttöä ja käytämmekin lähes aina ulkoteesessioissa.

Sopii parhaiten tummalle teelle, shou pu’erille tai ikäännytetyille teelaaduille, mutta periaatteessa voit keittää minkätyyppistä teetä vaan. Toimii hyvin teelehdille, joita olet jo hauduttanut loppuun teepannussa tai kulhossa. Keittämällä näistä lehdistä saa vielä paljon hyvää teenestettä irti. Kannattaa aloittaa keitetyn teen experimentointi vähemmällä määrällä lehtiä. Olen huomannut, että kun keittää teelehtiä tarpeeksi kauan tulee siihen jossain vaiheessa “keitetty maku”, joka tekee teestä paksua ja kermaista. Mielenkiintoisesti “keitetty maku” tulee keittäessä kaikista teelaaduista.

Sopivimmat teet tällä tapaa ovat: Shou pu’er, vanha Sheng pu’er, tumma tee

Voit kokeilla myös: Minkä tahansa teen jo kertaalleen käytetyt teelehdet 

Ohjeet pääpiirteittäin

1) (vapaaehtoinen) Huuhtele lehdet kuumalla vedellä
2) Keitä teelehtiä matalalla lämmöllä kunnes haluttu voimakkuus on saavutettu
3) Kaada tee kulhoihin puutikun avulla
4) Täytä teepannu uudelleen (mieluiten kuumalla vedellä) ja toista…

Jos et kaada kaikkea teetä pois pannusta tee hautuu nopeammin ja tasaisemmin seuraavalla keittokerralla.

Teen haudutus teepannussa / gongfu haudutus

Tähän on vaikeinta antaa ohjeita sillä haudutusparametreja on liian paljon ja jokaisella on erilaiset teevälineet ja preferenssit.
Mielestäni tärkeimmät haudutusparametrit ovat veden lämpötila, lehtien määrä suhteessa haudutuspannun tilavuuteen ja haudutusaika. Suosittelen tekemään testejä ainakin näillä kolmella ja eri teevälineillä. Myös tee, teepannun tilavuus, teevälineet, teelehtien huuhtelu ja muut asiat vaikuttavat haudutukseen. Haluan kertoa vain referenssinä, että haudutan shou pu’erin yleensä suunnilleen yhtä tummaksi kuin musta kahvi, jolloin suutuntumasta tulee paksu.

Sopivimmat teet tällä tapaa ovat: Oolong, Pu’er, Tumma tee

Voit kokeilla myös: 
Mikä tahansa tee

gongfu2